top of page

Laiv, live, levende rollespill, simulering...

Kjært barn har mange navn. Ordet "laiv" er en fornorsking av det engelske "live" - levende - fra det engelske uttrykket "Live action role playing". Det finnes ingen offisiell definisjon på hva levende rollespill er, men det finnes mange forsøk på å forklare det. 

​

Dersom du sitter med spørsmål etter å ha lest igjennom alt er det bare å kontakte arrangørene.

​

Hva er levende rollespill?

Rollespill er et begrep som mange etterhvert kjenner igjen. Det er brukt mye i skolen, i teambuilding og i psykiatrien, for å nevne noe. Til forskjell fra skuespill, (som skal være til skue for et publikum, og dermed fokuserer utad), er rollespill et spill som fokuserer innad, på rollen man spiller. Man spiller altså ikke primært for andre, selv om det naturligvis også er en del av det hele. Det er normalt ingen tilskuere som ser på en laiv, kun deltakere som alle har en rolle.

​

Sjangermessig vil man finne like mange forskjellige laiver som man finner f.eks. filmer. Tidlige laiver bar ofte preg av en middelalderinspirert setting, ikke ulikt Ringenes herre av J. R. R. Tolkien, men nokså raskt dukket det opp andre temaer og settinger. I dag laives det i mange settinger; middelalder/fantasy, barokk, renessanse, 2. verdenskrig, vikingetid, sci-fi, murder mystery, Star Wars, western, horror/skrekk og nåtid, for å nevne noen. I tillegg til en rekke andre settinger er det også laget flere laiver med tydelig politisk innhold og agenda, f.eks. AmerikA og EuropA, som satte fokus på hhv. overforbruk i verden og flyktningepolitikk. Mangfoldet er altså stort.

​

Rent praktisk er det gjerne en uavhengig arrangørgruppe som står bak en laiv. Disse gruppene opprettes ofte kun med det formål å arrangere en laiv, og oppløses gjerne kort tid i etterkant. Det finnes også arrangørgrupper som utgjør hele eller deler av en forening, som arrangerer mange laiver med eller uten sammenheng og rød tråd. Laiven annonseres gjennom etablerte kanaler, f.eks. laivforum.net, og spillere som ønsker å delta melder seg på via de påmeldingsmulighetene arrangørgruppen åpner for.

 

Arrangørgruppen står vanligvis for setting, bakgrunnshistorie, intriger/plott og praktiske ting som spillsted og tid for laiven. Spillerne får enten ferdig skrevne roller, eller utvikler dem selv i samarbeid med arrangørene. Spillerne står også som oftest for egne klær/kostymer og personlige rekvisitter. I mange tilfeller legges det ned betydelig arbeid i forberedelser, av både spillere og arrangører. Forberedelser kan være sying av klær/kostymer, rekvisita- og utstyrslaging, bygging av kulisser, oppsett av telt, i noen tilfeller bygging av hus og annet. Det kan også være opplæring av historie, dikt, sanger, danser, språk, skriving av fortellinger, og liknende. Avslutning av laiven er gjerne planlagt av arrangørene.

​

Tekst lånt fra Ravn - forening for levende rollespill

​

Hva skjer når jeg vi melder oss på?

Når du/dere melder dere på følger dere instruksene vi har skrevet på toppen av siden "Påmelding". Om du sitter fast på noe, så er det bare å ta kontakt med oss, så hjelper vi deg gjerne. I tiden frem til laiven vil vi kommunisere med deg, da er det viktig at du svarer oss. Å lage denne laiven er et frivillig prosjekt og ingenting arrangørene tjener penger på. 
Vi arbeider sammen med deg å lage en rolle, men det er du som må ta styringen. Vi vil si ifra om noe ikke vil fungere. 

Dersom du ser at du ikke kan være med på laiven, må du si ifra til oss så fort som mulig. Alle roller er viktige og hvis en mangler vil det få konsekvenser for mange andre. Derfor trenger vi mest mulig tid til å tilpasse dette. 

Nærmere laiven vil du få innformasjon om oppmøte. Det er viktig at du er presis, for da ønsker vi å gi informasjon til deg og de andre som skal være med å spille. 

Så kommer tidspunktet hvor laiven starter. Dette vil enten være at vi sier at nå starter spill og alle begynner å spille karakterene sine samtidig, eller at du kommer gående inn i spillet. Når du har kommet inn på spillområdet er du i spill. 

Å være i spill betyr at du nå er den rollen! Nå er du ikke lenger Monica Olsen, men kanskje den skumle heksa Mimosa Malstrøm. Alle vil og skal snakke til deg som heksa Mimosa. Kanskje er det en fiende som er spydig, eller en gammel venn som vil snakke med deg. Hva en annen sier til deg er ment til karakteren og aldri til deg som ekte person.

Men alle har grenser, dette finnes det regler for, som du kan finne under praktisk. Du skal ALDRI føle at dine personlige grenser blir tråkket over. Karakterens ja, men ALDRI dine. Da er det bedre at spillet brytes. Dette skal være en god opplevelse. På denne laiven er vi i rolle hele tiden. 

Når du er i rolle snakker du ikke om hverdagen din som Monica, men du kan gjerne dikte opp hverdagen til Mimosa. Ser du ting som ikke er riktig, for eksempel lysbrytere, så skal ikke det nevnes. Bare lat som om det ikke er der. 

Det kan være både skummelt, vanskelig og rart å skulle være med på laiv første gang, det er helt lov. Det er også helt lov å bruke tid på å bare se på hva de andre gjør. Når du føler deg tryggere kan du kaste deg med og lage verdenen sammen med de andre. Er du usikker på noe på laiven kan du selvfølgelig snakke med arrangørene som Monica Olsen. Da går vi å prater på et egnet sted uten andre tilstede. 

​

Når det er tid for å avslutte spillet vil arrangørene si ifra om dette. Når spillet en gang slutt skal du ikke snakke til spillere som rollen lenger. Da er Mimosa igjen blitt til Monica.

​

Laiv er en flott måte å bli kjent med nye mennesker på, dere får en unik ting å snakke om. 

Vi håper denne teksten har hjulpet. Har du videre spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt.

bottom of page